est09 logo

< terug

Totale Professionalisering

We kunnen hele lijsten van dienstverlening maken met uitgebreide teksten, maar professionalisering is altijd maatwerk. Liever laten we een van onze goede klanten aan het woord over een van onze projecten. Beter kunnen wij het niet vertellen.

“Bij CJG staat projectmatig werken op de kaart”

 Annemarie Kok, Centrum voor Jeugd en Gezin

“In de zorg is projectmatig werken nog niet zo ingeburgerd. Ook bij CJG Rijnmond liepen projecten enorm uit. Vaak omdat niet precies duidelijk was wat het eindproduct zou moeten zijn. De verwachtingen werden steeds bijgesteld of het kostte meer dan tevoren was voorzien. Projecten werden geleid door zorgprofessionals, die dit naast hun reguliere werk deden en vooral zelf inhoudelijk betrokken waren. Kortom; tijd om hier iets aan te doen!

 

In 2011 is gestart met het opzetten van een projectenbureau. Al snel kwamen we er achter dat Projectmanagement een vak apart is en dat een zekere inhoudelijke kennis geen overbodige luxe is. We hebben ervoor gekozen om onze potentiële projectleiders de training PRINCE2 Foundation te laten volgen bij est09: een no-nonsense team dat natuurlijk de theorie bijbrengt, maar er vooral op uit is om ervoor te zorgen dat je het geleerde op een praktische manier kunt toepassen en je verder helpt met het borgen ervan binnen de organisatie. Precies wat CJG Rijnmond nodig had.

 

We hebben daarna onze werkwijze ‘Projectmatig Werken’ ontwikkeld. We hebben bepaalde segmenten uit de PRINCE2 methode gebruikt, die voor onze organisatie passend zijn, rekening houdend met het ‘project-niveau’ van onze medewerkers. Een projectmanagementmethode moet tenslotte een hulpmiddel zijn en geen keurslijf. We hebben ook onze eigen sjablonen gemaakt en een ‘projecten A-B-C’ opgesteld met een toelichting op alle onderdelen van de werkwijze ‘Projectmatig Werken’ en allerlei handige tips om een opdracht helder te krijgen en een goed Projectplan op stellen. Een dergelijke werkwijze is natuurlijk niet van de ene op de andere dag ingevoerd. De organisatie heeft wel moeten wennen aan het werken in een projectorganisatie. Om hen daarbij te helpen hebben we een speciale training voor projectmedewerkers ontwikkeld, gebaseerd op onze eigen werkwijze ‘Projectmatig Werken’.

 

Nu zijn we ruim drie jaar verder. De werkwijze is goed ingebed in onze organisatie. Onlangs hebben we onderzoek naar de ‘projectvolwassenheid’ gedaan van CJG Rijnmond. We hebben al enorm veel gewonnen. Projectopdrachten worden steeds beter afgebakend en er wordt besloten over het opstarten van een project op basis van business cases. Doorlooptijd en ureninzet is veel beter inzichtelijk, waardoor er beter gestuurd kan worden op het succesvol afronden van een project binnen de daarvoor gestelde kaders.

 

Natuurlijk is er altijd nog ruimte voor verbetering. We zullen dan ook blijven inzetten op deskundigheidsbevordering van onze medewerkers op het gebied van projectmatig werken. Bij CJG Rijnmond staat projectmatig werken op de kaart! Bedankt est09!”